Skip to content

Onko sosiaalisella medialla merkitystä ammatillisesti?

Published: | 3 min read

Insinööriliitto järjesti 22.3.2014 sosiaalisen median koulutusta Kuopiossa. Koulutuspäivä herätti mukavasti kiinnostusta, paikalla Hotelli Savoniassa oli mukana runsaasti Kuopion Insinöörien jäsenien lisäksi myös muiden Insinööriliittoon kuuluvien järjestöjen edustajia. Kouluttajaksi tapahtumaan oli saatu kokenut rekrytointiammattilainen Tom Laine. Tom on varmasti yksi Suomen kokeneimmista rekrytoijista, joka hyödyntää aktiivisesti sosiaalista mediaa toimeksiannoissaan. Tomin vahva osaaminen aiheesta näkyi läpi päivän mielenkiintoisten esimerkkien ja nostojen kautta.

Aamupäivällä Tom loi katsauksen koko sosiaalisen median kenttään Suomessa. Erilaisia palveluita on tunnetusti runsaasti, työnhaun ja ammatillisen näkyvyyden kannalta merkittävimmät voidaan jakaa kolmeen luokkaan. Ensimmäisessä ja merkityksellisimmässä luokassa on Monster perinteisine työpaikkailmoituksineen ja ammatillisen verkostoitumisen yhteisöpalvelu LinkedIn, jossa oli maaliskuussa yli 640 000 suomalaista profiilia.

Toisessa luokassa ovat Oikotien työpaikkailmoitukset ja mikroblogipalvelu Twitter. Twitterissä suomalaisia työpaikkoja löytyy esimerkiksi seuraamalla käyttäjää @duunipaikat sekä aihetunnisteita (hashtag) kuten #rekry, #rekrytointi, #haku, #duuni, #duunit, #jobs + #Finland. Myös palveluun asiantuntijahaku.fi kannattaa tutustua. Eurooppaan tai maailmalle mielivä voi seurata Twitterissä esimerkiksi käyttäjää @HeadHunts. Myös verkkopalvelujen Xing, JobServe, FreelancerMap.de ja Freelance.de löytyy runsaasti vaihtoehtoja töihin ulkomailla.

Kolmanteen luokkaan kuuluu muun muassa Facebook sekä moni muu palvelu. Lisäksi Tom kertoi hyviä esimerkkejä mm. Pinterestin kautta tapahtuneista rekrytoinneista. Blogit on hyvä tapa tuoda esille omaa asiantuntemustaan, mutta tarvitsevat sisäänheittokanavia, että lukijat löytävät blogin. Tähän voi käyttää esimerkiksi Twitteriä ja LinkedIniä. Google+:n merkitys kasvaa jatkuvasti, koska se nousee korkealle Googlen hakutuloksissa.

Tom painotti useaan kertaan hyvän ansioluettelon merkitystä. Koska nykyisin ansioluettelot ladataan tyypillisesti sähköiseen tietokantaan rektytoinnin yhteydessä, asiasanojen merkitys korostuu. Lyhyt ja napakka ansioluettelo ei olekaan enää välttämättä se paras, vaan tehtävään sopivia asiasanoja olisi hyvä saada toistumaan useaan kertaan sisällössä. Jos lyhytkin ansioluettelo tarvitaan, kannattaa tehdä kaksi versiota. Verkottuneessa maailmassa myös visuaalisten ansioluetteloiden merkitys kasvaa erottuvuustekijänä, näissä CV:n sisällöstä muodostetaan näyttävä visuaalinen esitys. Tämän tuottamiseksi löytyy paljon valmiita verkkopalveluita, joista monet visualisoivat LinkedIn-profiilin sisällön. Kannattaa tutustua esimerkiksi palveluihin ResumUP, Re.vu, Vizualize.me ja Resu-me.me.

Koko iltapäivä keskityttiin LinkedInin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tomin opastuksella ne osallistujat, joilla ei vielä ollut profiilia palvelussa, loivat sellaisen. Päivän aikana myös enemmänkin palvelua käyttäneet saivat hyviä vinkkejä profiilin täydentämiseen ja lisähyödyntämisen mahdollisuuksista. Mikäli palvelua haluaa hyödyntää tehokkaasti, kannattaa oman profiilin sisältöön panostaa ja varmistaa, että esimerkiksi halutut yhteystiedot ovat helposti löydettävissä. Asiat joita haluaa korostaa, kannattaa sijoittaa profiilisivulla ylös ja vähemmän tärkeitä alemmas.

Aktiivinen verkostoituminen kannattaa, kuten myös mielenkiintoisten yritysten seuraaminen palvelussa. Tällä tavalla pysyy helposti selvillä, mitä kiinnostavat yritykset viestivät verkossa, koska yleensä merkittävät kaupat, avoimet työpaikat ja muut kiinnostavat tapahtumat julkaistaan myös LinkedInissä.

Ryhmien kautta pystyy laajentamaan oman alan verkostoa olemalla aktiivinen keskusteluissa ja tuottamalla tai linkittämällä uutta sisältöä. Lisäksi on hyvä tietää, että merkittävä osa LinkedInissä avoinna olevista työpaikoista on näkyvillä vain ryhmien kautta. Tällä työnantajat haluavat jo osaltaan suodattaa avoimet paikat vain potentiaalisesti sopivanlaista osaamista omaavien käyttäjien nähtäville. Kaikkineen LinkedIn on todella monipuolinen palvelu joka kehittyy koko ajan. Palvelun hyödyntämismahdollisuuksia on paljon riippuen omista tavoitteista ja aktiivisuudesta.

Kaikkineen päivä oli todella antoisa ja käytännönläheinen. Sosiaalisen median merkitys ammatillisen osaamisen esilletuonnissa ja rekrytoinnissa on jo arkipäivää myös Suomessa, joten kannattaa löytää itselle mieluisat palvelut ja aktivoitua verkostoissa!

Julkaistu alunperin Kuopion Insinöörien jäsenlehdessä Kuopion Inssit 2/2014